Keiju on myyttien ja legendojen olento, joka esiintyy useissa pohjoismaisissa ja slaavilaisissa kansantaruissa.

Keijua kuvaillaan usein eräänlaisena yliluonnollisena henkenä.

Keijuista kertovilla myyteillä ja tarinoilla ei ole yhtä alkulähdettä, vaan ne ovat kokoelma taruja ja uskomuksia eri alueilta ja aikakausilta. Keijujen alkuperästä on useita teorioita. On ajateltu, että keijut ovat kristinuskon alennettuja enkeleitä tai demoneita, pakanauskon entiteettejä, kuolleiden henkiä, ihmisten esihistoriallisia edeltäjiä tai luonnonhenkiä.

 

Useimmiten keijulla tarkoitetaan tietynlaista maagista olentoa. Sellaista, joka näyttää siivekkäältä ihmiseltä, omaa taikavoimia ja jolla on taipumusta kepposteluun. Välillä termiä on käytetty kuvailemaan mitä tahansa taikaolentoa, kuten maahisia ja tonttuja. Legendojen mukaan keijuja välteltiin taikakalujen ja -konstien avulla. Yleisimpiä olivat kirkonkellot, vaatteiden pukeminen nurinpäin, neliapilat ja ruoka.  Keijuja pidettiin eksyttäjinä ja sairauksien aiheuttajina.

 

Titania and Bottom. Oil on canvas by Henry Fuseli, c. 1790

 

Keijut taiteessani

Synkkäsävyisistä kansantaruista huolimatta, keijut esiintyivät usein renesanssin ajan kirjallisuudessa ja romantiikan tyylisuunnan taiteessa. Ne olivat erityisen suosittuja Iso-Britanniassa viktoriaanisella ja edvardiaanisella ajalla. Kelttiläisen renesanssin myötä keijut nostettiin tärkeäksi osaksi kelttiläistä kulttuuriperintöä.

 

Kaikkein tunnetuimpien keijuaiheisten näytelmäteosten joukkoon kuuluu oma suosikkini, Shakespearen Ateenaan sijoittuva komedia Kesäyön unelma vuodelta 1595 tai 1596. Upea keijukuningatar Titania lumotaan jekkuilija Puckin avulla rakastumaan aasinkorvaiseen näyttelijä-Bottomiin.

Kotimainen vastine ihanalle keijuaiheiselle näytelmälle on tietysti Yrjö Kokon Pessi ja Ilusia. Minulla oli ilo ja kunnia puvustaa tämä Mäntän Uudelle Teatterille. Tein muutaman vuoden ajan useita puvustuksia balettiin ja näytelmiin. Tämä oli sitä aikaa, kun käytin rautalankaa lähinnä siipien ja päähineiden runkoihin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikö vain?

 

 

Nämä kolme naishahmoa olivat ihkaensimmäiset veistokseni. Ne ovat minun kokoisiani ulkotilojen betoniveistoksia. Tein neljä eri naishahmoa, joista kaksi oli keijuja. Nautin kovasti niiden tekemisestä, mutta niitä ei ehtinyt tehdä kuin yhden kesässä. En usko palaavani enää betonin pariin muuten kuin tekemällä joskus omaan pihaan jonkin veistoksen.

 

Varhaisemmissa rautalankaveistoksissani oli muutama keiju. Tilauskirjassani on myös keiju, joten lisää on tulossa.

 

Näistä on saatavilla magneettipostikortit verkkokaupastani täältä.